tisdag 22 mars 2011

Saker vi pratar om i bilen under våra roadtrips...

Efter 8 månader i den amerikanska södern kan vi konstatera att USA på många sätt är ett dysfunktionellt land. Bilden av det stora landet i väst som är världsledande på så många fronter är ju fin och blänkande men stora delar av landet ligger så långt efter vad vi är vana vid. Bara en sån grej att checkar fortfarande används i hög utsträckning. Så många lever i förhållanden som de flesta svenskar skulle bli chockerade över, här anses de vara typ medelklass.

Vi har konstaterat att man ganska snabbt blir trött på "Detharregeringenintemedattgöra"-mentaliteten. USA är det enda industrialiserade landet i världen som inte betalar barnbidrag, har ett av de snålaste föräldraledighetspaketen i världen och sjukvårds och utbildningspolicyn känner vi ju till. För allt det där har inte Washington (Fjollträsk) med att göra. Tröttsamt, speciellt eftersom det oftast är de människor som verkligen skulle behöva regeringens stöd som så passionerat argumenterar emot det. På så många sätt är USA ett ineffektivt land som sackar efter p.g.a outbildat tjafs om liberty and justice. Det skapar bara ett himla dysfunktionellt land.

Med frustrationen uttryckt, så är det ju på många sätt ett bra land också, Amerikat. Och inte för något skulle jag vilja byta bort mina månader här. Men under bildiskussioner får man gnälla lite.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar